Bentetthetsmåling

Beinskjørhet (osteoporose) rammer mange norske kvinner og menn. En smertefri og risikofri undersøkelse hos oss kan gi svar på om du er i faresonen.

Hva er bentetthetsmåling?

En bentetthetsmåling, eller beinmassemåling, er en røntgenundersøkelse som fastslår om du er i risikogruppen for beinskjørhet (osteoporose), eller om du har et tynt skjelett og er spesielt sårbar for benbrudd.

Bentetthetsmåling utføres med et moderne røntgenapparat (DXA-apparat). Målingen avslører hvor sterkt beinvevet og knoklene dine er, og kan dermed si noe om hvor stor risiko du har for fremtidige benbrudd.

En bentetthetsmåling medfører minimal stråledose-risiko, og er en smertefri undersøkelse. Målingen er spesiell effektiv for å måle beininnholdet i rygg- og lårknokler.

Ved hvilke avdelinger tilbys bentetthetsmåling?

Benmassemåling utføres ved Aleris Røntgens avdelinger i  Bergen,Trondheim, Gjøvik, Lillestrøm, Oslo (Oslo City), Porsgrunn og Stavanger.

Hvor lang er ventetiden til bentetthetsmåling?

Aleris er et privat sykehus og hos oss er det svært kort ventetid dersom du velger å betale for undersøkelsen selv. Trondheim og Bergen har offentlig avtale, og da gjelder egne ventetider.

Hvordan får jeg time til bentetthetsmåling?

Alle som skal få utført en radiologisk undersøkelse må ha henvisning fra lege, kiropraktor eller manuellterapeut. Henvisningen må inneholde en begrunnelse for hvorfor det er ønskelig å utføre en beinmassemåling, samt andre relevante opplysninger om din skade/sykdom, eller dine symptomer. Alle henvisninger gjelder, og Aleris trenger ikke være spesifisert i henvisningen.

Du booker time ved Aleris enkelt på nett. Ønsker du å bestille time per telefon, hjelper vi deg gjerne på 22 43 43 43

Når tar man bentetthetsmåling?

En bentetthetsmåling utføres for å fastslå om du lider av beinskjørhet, er i faresonen for å utvikle det eller om du av andre årsaker er spesielt sårbar for benbrudd.

Definisjonen på beinskjørhet er når knoklene er så svake at de ikke tåler dagligdagse belastninger og enkle fall.

Beinskjørhet er ikke vondt i seg selv, inntil du brekker noe. Som oftest vil du ikke merke noe til beinskjørhet før du eventuelt får et brudd, men hos personer med beinskjørhet skal det mye mindre påkjenninger til før bein brekker.

Vanligvis er det bein i ryggsøylen, håndleddet og lårhalsen som knekker som følge av osteoporose eller et tynt skjelett.

Ut ifra en undersøkelse og en samtale med deg kan legen din fatte mistanke om at du har beinskjørhet eller et tynt skjelett. Ved mistanke kan du bli henvist til en beinmassemåling.

En slik undersøkelse kan gjentas med noen års mellomrom for å sjekke utviklingen av tilstanden og om behandlingen virker. Avhengig av behandling, kan du bli bedt om å ta undersøkelsen oftere.

Hvordan foregår bentetthetsmåling?

Beinmassemålingen foregår med et såkalt DXA-apparat som bruker røntgenstråler. I likhet med annen røntgenteknologi, sender apparatet kortbølget elektromagnetiske stråler gjennom kroppen. Der vevet er tett bremses strålene, og der vevet er tynnere går strålene raskere igjennom. Dette gir gode undersøkelser av beinmassen. Målinger i rygg og lårben er den mest pålitelige målemetoden.

Selve undersøkelsen foregår ved at du legger deg på en røntgenbenk. Du ligger på ryggen med bena ut til sidene. For å få riktig vinkel på hofteleddene under målingen settes en kasse med skrå sider mellom føttene. Ryggen og hoftene skannes av en «arm» som beveger seg over deg.

Beinmassemålingen tar ca. 15 minutter, og medfører ikke noe ubehag.

Vanligvis kreves ingen forberedelser før en bentetthetsmåling.

Er beinmassemåling farlig?

Undersøkelsen er risiko- og smertefri. Vi i Aleris er svært bevisste på stråling, og passer på at strålemengden du utsettes for er så lav som mulig. På denne måten arbeider vi i tråd med internasjonale retningslinjer og god medisinsk praksis.

Vitenskapelige undersøkelser har ikke avdekket generell helserisiko ved vanlige røntgenundersøkelser.

Har du ikke henvisning til bentetthetsmåling?

Du kan bestille time hos lege ved Aleris – eller kontakte din fastlege hvis du ønsker utredning for henvisning til beinmassemåling. Medisinsk personell kan laste ned henvisningsblankett her.

Spørsmål om røntgen

Er det noe mer du lurer på om røntgenstråling eller røntgenundersøkelse?

Her har vi samlet svar på de vanligste spørsmålene vi får om røntgen: https://www.alerisrontgen.no/sporsmal-svar

Web-booking

Etter bestillingen vil du få et innkallingsbrev i posten som bekrefter timebestillingen.

Bestill time her!

Ring for timebestilling

Ønsker du å bestille time per telefon, hjelper vi deg gjerne på
tlf.: 22 43 43 43